Sarajevo očima dizajnera


U kontekstu obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, tridesetogodišnjice XIV. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i u znak sjećanja na ratnu opsadu grada 1992.-1995., više od 200 renomiranih svjetskih i regionalnih grafičkih dizajnera sudjelovalo je od 17. lipnja do 3. srpnja na izložbi plakata izrađenih na zadanu temu Sarajevo100 (1914.-2014).

Izložbu je u galeriji Collegium artisticum 17. lipnja otvorio Paul Davis, legendarni grafički dizajner iz New Yorka.
Međunarodnom projektu Sarajevo100 za pozitivniju sliku Sarajeva odazvali su se i renomirani hrvatski dizajneri Bruketa&Žinić, Ivan Doroghy, Nikola Đurek, Boris Ljubičić i Izvorka Jurić.
Pozvani dizajneri također su i sami mogli pozvati jednu od dizajnerskih mladih nada po svom izboru, pa su se tako na poziv hrvatski dizajnera projektu priključili i Babushke, Matea Brkić, Matea Bronić, Nebojša Cvetković i Marko Hrastovec.

Sarajevo100 pokrenuli su ULUPUBiH, Collegium artisticum, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Missouri State University iz SAD-a, a uključivao je više od 250 plakata i multimedijalnih radova dizajnera iz 37 zemalja s pet kontinenata.
Izložba u Sarajevu završila je 3. srpnja, nakon čega će gostovati u Vili Mediterranee u Marseillesu, zatim će biti prezentirana na 13. International Poster Biennialu u Meksiku, 11. Golden Bee u Moskvi te u galeriji MSU Department of Art and Design u SAD-u.
Datum objave: 8.7.2014., 13:08