Produkt/industrijski dizajneri predstavljaju se na izložbi Proces


U izložbenom prostoru Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu, u utorak 27. siječnja otvorena je izložba Proces Zajednice za industrijski dizajn (ZzID).

„Promocijom dizajna i relevantnih informacija o industrijskim dizajnerima, aktivnim gospodarskim subjektima i njihovim novim proizvodima Odjel za dizajn HGK nastoji doprinositi unapređivanju i jačanju suradnje dizajnerske struke i proizvodnih tvrtki“, istaknula je jučer Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju na svečanom otvorenju izložbe Proces - ZzID 2015. u organizaciji Odjela za dizajn Sektora za industriju HGK.

Izložba Proces - ZzID 2015. prikazuje novonastale proizvode članova Zajednice za industrijski dizan, koji su nastali izvrsnom suradnjom tvrtki proizvođača i dizajnera, ali i samoinicirane radove nastale u vlastitoj produkciji kroz različita područja u kojima djeluju produkt/industrijski dizajneri – produkt dizajn, industrijski dizajn, dizajn ambalaže, dizajn proizvoda široke uporabe, dizajn arhitekture i grafički dizajn. Uz svaki je proizvod na izložbi prikazan i njegov cijeli razvojni proces, od ideje do realizacije.

Predsjednica Zajednice za industrijski dizajn (ZzID) Ada Kezić, koja je radila i grafička rješenja materijala za izložbu, smatra kako je ovo hvale vrijedna izložba te kako vrhunski rad dizajnera treba svakako podržati i dalje širiti dobar glas o njihovu radu, koji je na svjetskoj razini. Član ZzID-a Ivan Littvay, koji je napravio postav izložbe, zahvalio je svim sponzorima i dizajnerima koji su pomogli u postavljanju izložbe.

Ideja o potrebi suradnje dizajnera i gospodarske zajednice nastala je još 2009. godine na inicijativu Centra za dizajn HGK te nekolicine industrijskih dizajnera i gospodarstvenika. Predstavljanjem radova svojih članica, organiziranjem tematskih izložbi, organiziranim sudjelovanjem na sajmovima u zemlji i inozemstvu, prezentacijama njihovih profesionalnih vještina u kreiranju i konstrukcijama novih proizvoda kao i redizajnu već postojećih proizvoda Odjel za dizajn HGK pridonosi poticajnoj klimi o industrijskom dizajnu u hrvatskom gospodarstvu.

Kako bi svaki rad i njegov autora približili publici, 30. siječnja u sklopu Noći Muzeja 2015. od 18 do 24 sati posjetitelji izložbe moći će gledati proces izrade konkretnih proizvoda na 3D printeru. Izrada, odnosno printanje na 3D printeru također će se moći pratiti putem livestreama HGK Youtube kanala.

Izložbu Zajednice za industrijski dizajn (ZzID) može se razgledati u izložbenom prostoru HGK, Draškovićeva 45, do 27. ožujka 2015., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 16 sati te četvrtkom od 10 do 18 sati





Datum objave: 28.1.2015., 12:39