Osiguran opstanak hrvatskih proizvođača plastičnih vrećica


Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) priopćeno je da je nakon više od godinu dana rada na izmjeni Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu (94/62/EC), čijom se primjenom treba smanjiti potrošnja plastičnih vrećica, prihvaćen prijedlog koji, kako navode, ide u korist hrvatskoga gospodarstva.

Naime, Europski parlament i Vijeće postigli su konačan dogovor o Direktivi koja je trebala zabraniti lagane plastične vrećice, ali u konačnom dogovoru ta zabrana je oslabljena i umjesto nje propisuju se dvije mjere koje svaka od 28 država može odabrati. Ili će od 2019. zabraniti besplatnu podjelu plastičnih vrećica debljine između 15 i 50 mikrona ili će se pobrinuti da njihova potrošnja od 2020. ne bude veća od 90 vrećica po glavi stanovnika godišnje. To je Direktiva oko koje je RH najviše lobirala otkako je ušla u EU.
Dosadašnja praksa u Hrvatskoj je pokazala kako se uvođenjem naplate potrošnja vrećica smanjila pa se Hrvatska obvezala naplaćivati vrećice na svim prodajnim mjestima.

Ono u čemu se ogleda uspjeh hrvatskih pregovarača je da su uz pomoć strukovnih organizacija Hrvatske gospodarske komore osigurali izmjenu definicije vrlo tankih vrećica s 10 na 15 mikrona, što će omogućiti poslovanje domaćim proizvođačima vrećica čija je proizvodnja bila ugrožena prvobitnim prijedlogom.

Izmjene Direktive i dogovor između Europskog parlamenta i Europske Komisije kojom će se smanjiti negativan utjecaj plastičnih vrećica na okoliš, te osigurati prevencija i učinkovitije korištenje resursa, potvrdili su predstavnici svih država članica EU na sastanku Odbora stalnih predstavnika Vijeća Europske unije (COREPER) u Bruxellesu.

Ovaj dogovor predstavlja povijesni napredak za rješenje plastičnog otpada kao i smanjenje otpada općenito, istaknula je Margrete Auken, glavna pregovaračica za ovu Direktivu te izvjestiteljica Europskog parlamenta.
Gordana Pehnec Pavlović iz Sektora za industriju HGK naglasila je kako je u izradi stava Hrvatske na izmjeni ove Direktive važnu ulogu odigrala Hrvatska gospodarska komora lobiranjem i predstavljanjem interesa gospodarstva u kreiranju zakona na nacionalnom i europskom nivou.

Rješenje je prokomentirao i Danijel Drčić, direktor tvrtke Optiplast koji je istaknuo kako je industrija ovime dobila šansu za preživljavanje. "Kada bi se preko noći išlo s izmjenom definicije tankih vrećica, mi ne bismo opstali. Ovo je velik uspjeh za malu Hrvatsku", naglasio je Drčić.
Datum objave: 24.11.2014., 7:40