Korak bliže ispunjenju nacionalnih ciljeva reciklaže


U Gospodarskoj zbornici Slovenije u Ljubljani je 7. listopada održana 9. međunarodna konferencija "U susret cirkularnoj ekonomiji", čiji je cilj bio doprinijeti uspostavi cirkularne ekonomije u RH te povezati zainteresirane dionike i potaknuti zajedničku suradnju.

Organizatori konferencije uz Hrvatsku gospodarsku komoru – Udruženje industrije plastike i gume, bila je i Gospodarska zbornica Slovenije, GIZ Grozd Plasttehnika Slovenija te europsko udruženje proizvođača polimernih materijala PlasticsEurope. Pokrovitelji konferencija bili Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva Republike Slovenije.

"Cilj konferencije bio je poticanje osnaživanja nacionalne platforme na međunarodnoj razini i ispunjenje nacionalnih ciljeva reciklaže. To područje iz godine u godinu sve više dobiva na popularnosti i postaje jedna od mogućnosti poticanja gospodarstva na domaćoj razini. Gospodarstvo i Udruženje žele biti proaktivni u području zbrinjavanja plastike i gume, a ovogodišnja tema konferencije koja je povezala više aktivnosti koje mi, kao industrija plastike, vidimo i kao alate za ekonomski isplativo odlaganje plastike, odnosno da ona postane dostupna tvrtkama i pojedincima koji se bave reciklažom", rekla je Gordana Pehnec Pavlović, tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK.

Trend rasta posljednjih godina slijedi i pravilno zbrinjavanje otpada, odnosno cirkularnu ekonomiju putem koje tvrtke mogu godišnje uštedjeti, ali i razvijati daljnje poslovanje. Vodeći se time, gosti – predavači iz EU i RH bili su ugledni stručnjaci i iskusni gospodarstvenici, a prigodne prezentacije održali su visoki dužnosnici, predstavnici pokroviteljskih institucija obje zemlje. Sudionici konferencije bili su i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, industrije te znanstvene i poslovne zajednice Slovenije i Hrvatske.
Prva međunarodna konferencija uspješno je održana 2005. godine u Mokricama u Sloveniji, pod nazivom "Industrija polimera u EU – mogućnosti razvoja u Hrvatskoj i Sloveniji“, i od tada se svake godine naizmjenično održava u tim zemljama.
Datum objave: 9.10.2014., 15:15