Sektor plastike i gume u RH bilježi rast od 65 posto


Industrija plastike i gume jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja u Hrvatskoj kontinuirano iz godine u godinu bilježi rast proizvodnje i izvoza. Iznimka su samo 2009. i 2010. godina, što je posljedica gospodarske krize, no već u 2011. ponovno je zabilježen rast. Naime, proizvodnja polugotovih i gotovih proizvoda od plastike i gume u 2013. godini iznosila je 115.403 tone, dok je 1998. godine iznosila samo 69.898 tona, što znači da je u međuvremenu ostvaren rast od 65 posto.

"Riječ je o infrastrukturnoj djelatnosti i jednoj od strateški važnih industrija za postizanje cilja industrijske renesanse EU-a. Naime, proizvodi od plastike i gume nužni su za razvoj svih ostalih gospodarskih djelatnosti, od pakiranja proizvoda do transporta, bijele tehnike, sporta, obnovljivih izvora energije, medicine, itd., što znači da ovaj sektor ima jak multiplikacijski utjecaj na cjelokupno gospodarstvo i u EU i u Hrvatskoj", rekla je Tajana Kesić Šapić, pomoćnica direktora Sektora za industriju HGK.
Važno je napomenuti da je industrija polimera izrazito inovativna, tj. ubraja se u jedan od pet najinovativnijih sektora u Europi.
Tajana Kesić Šapić također ističe kako potencijal te grane industrije u Hrvatskoj još nije dovoljno zamijećen te da će navedeni podaci sigurno doprinijeti i prepoznavanju vrijednosti i mogućnosti domaće proizvodnje te pomoći da se dio nepotrebnog uvoza zamijeni kvalitetnim i cjenovno konkurentnim domaćim proizvodom.

U ovoj grani industrije registrirano je 615 tvrtki, što čini oko 5,6 % ukupno registriranih tvrtki u prerađivačkoj industriji. U strukturi bruto domaćeg proizvoda Republike Hrvatske u 2013. godini proizvodnja proizvoda od gume i plastike sudjelovala je s 0,4 %.
"Prema podacima iz 2013. godine, ova industrija ostvaruje 4,1 milijardu kuna (539 mil. eura) ukupnoga prihoda, zapošljava 6.303 zaposlenika, što je 2,9 % ukupnog broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji te ostvaruje izvoz od 205,5 milijuna eura, što predstavlja 2,10 % ukupnog izvoza RH“, rekla je Gordana Pehnec Pavlović, poslovna tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK, koja ističe kako svi raspoloživi pokazatelji upućuju na daljnji pozitivan trend rasta proizvodnje i izvoza i u 2014. godini.

Datum objave: 9.1.2015., 14:25