Inozemni javni natječaji od sada bliži hrvatskim tvrtkama


Prema nekim procjenama, kroz postupke javne nabave realizira se više od 20 % ukupnog svjetskog BDP-a, to je zasigurno "tržišna niša" od iznimno velikog interesa za sve poslovne subjekte. Potaknuti, između ostalog, i tim podatkom, Hrvatska gospodarska komora (HGK) tržištu je predstavila novu uslugu tenderi.hgk.hr,  osmišljenu s ciljem da svojim članicama olakša i automatizira pristup informacijama o konkretnim poslovnim prilikama na inozemnim tržištima.

HKG stoga poziva svoje članice, zainteresirane za izvoz roba, usluga i radova na inozemna tržišta da naprave jednokratnu registraciju za besplatno korištenje te usluge, nakon čega će im se, sukladno međunarodnim javnonabavnim kodovima (CPV) koje odaberu, elektronskom poštom automatski dostavljati sve relevantne obavijesti o novoobjavljenim inozemnim javnonabavnim natječajima.

Državne i javne institucije diljem svijeta najveći su naručitelji roba, usluga i radova, no uz njih postupke javne nabave koriste i sve međunarodne multilateralne organizacije poput Ujedinjenih naroda, Svjetske banke, Europske banke za obnovu i razvoj te brojne druge. Procjene govore da na godišnjoj razini samo međunarodne multilateralne organizacije potroše više od bilijarde američkih dolara kroz postupke javne nabave, što je definitivno činjenica koju hrvatske tvrtke željne plasmana svojih roba i usluga ne mogu zanemariti.
U HKG vjeruju da će nova usluga uštedjeti dosta vremena izvozno orijentiranim tvrtkama i onima koje to žele postati te doprinijeti poboljšanju vanjskotrgovinske bilance Republike Hrvatske.
Datum objave: 9.1.2015., 11:24