U Osijeku počela proizvodnja dizela od plastične ambalaže

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić pustio je jučer u tvrtki Drava International d.o.o. u rad pogon za proizvodnju dizela od plastične ambalaže. Prvi je to pogon te vrste u regiji u kojem će završavati sav plastični otpad iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

U pogon je uloženo oko 2,2 milijuna eura, a dnevno može proizvesti od 12 do 15 tisuća litara dizelskog goriva od – plastičnog otpada. Nakon što prođe proces stabilizacije sustava, plan je doći do proizvodnje od 20 tisuća litara dizela dnevno, dostatnog za proizvodnju 10 megavata električne energije na sat.
Drava International prva je tvrtka u regiji koja pomoću te specijalno razvijene turbine plastični otpad može pretvoriti u dizelsko gorivo.

"Do sada se jedan dio plastičnog otpada nije mogao reciklirati, no s novim modernim postrojenjem njemačke tvrtke Alphakat stvorena je mogućnost depolimerizacije plastike te će i taj dio biti iskoristiv", kazao je  Zvonko Bede, direktor Drava Internationala, i dodao kako je postavljanje takvog pogona logično jer mjesečno prerađuju oko 3 do 4 tone plastike, a na ovaj način potpuno će zaokružiti postupak recikliranja jer će sav otpad postati biodizel. Pretvaranje plastičnog otpada na takav način ekološki je prihvatljivo jer se cijeli proces odvija na 230-240°C pa nema stvaranja štetnih plinova.
Proizvedeni sintetički dizel koristit će se za proizvodnju električne energije koju će Drava International djelomično prodavati HEP-u, a djelomično trošiti za vlastite potrebe.

Tvrtka Drava International najveći je hrvatski reciklažer plastike i jedini oporabitelj PET ambalaže, a kapaciteti za preradu mogu prihvatiti količine veće nego što ih hrvatsko tržište nudi pa stoga PET ambalažu uvoze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, pa čak i Njemačke.

Datum objave: 10.7.2013., 8:36