Vetropack Straža svečano obilježila ulaganja vrijedna više od 215 milijuna kuna

Tihomir Premužak i Kolinda Grabar Kitarović


Svečanim puštanjem u rad remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla i filtra za pročišćavanje otpadnih plinova u Vetropack Straži obilježen je kraj investicijskog ciklusa vrijednog više od 215 milijuna kuna.
Jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj ovime je dodatno modernizirao proizvodne procese, ostajući ukorak s najboljim svjetskim proizvodnim praksama, a ispunjena je i obveza usklađivanja emisije otpadnih plinova sa standardima Europske unije.
„Otkako smo prije gotovo 20 godina postali dio švicarske Vetropack grupe u različite projekte vezane uz modernizaciju proizvodne tehnologije, infrastrukturu i organizaciju uloženo je više od 1,2 milijarde kuna. Projekt čiji završetak danas obilježavamo, gradnja postrojenja filtra za pročišćavanje dimnih plinova, najveći je ekološki projekt u povijesti Vetropack Straže. Ugradnjom filtra dobiven je moderan sustav za pročišćavanje dimnih plinova na koji su spojene sve tri peći, a njime će Vetropack Straža ispuniti i obvezu preuzetu pristupanjem Hrvatske EU, odnosno postići granične vrijednosti dimnih plinova,“ rekao je Tihomir Premužak,  predsjednik uprave Vetropack Straže.

Unatoč teškim gospodarskim prilikama, Vetropack Straža nastavlja ulagati u proizvodnju ostajući gospodarski pokretač cijele sjeverozapadne regije. Prošlu godinu kompanija je obilježila prodajom rekordnih 1,01 milijarde boca, i rastom prodaje od gotovo 10 posto. Kontinuiranim usmjerenjem na izvoz, koji čini čak 77 posto plasmana, Vetropack Straža dokazuje da proizvodnja u Hrvatskoj može – i jest - konkurentna na europskom tržištu. Predstavljeni projekti financirani su vlastitim sredstvima.

„Vetropackova strategija bavljenja staklom jest strategija širenja i čuvanja. Izuzetno nam je drago što okretanjem potrošača ekološki prihvatljivijoj ambalaži staklo ponovno dolazi u fokus. Remontom peći za proizvodnju obojenog stakla  postigli smo bolju energetsku učinkovitost i radne uvjete te još više poboljšali kvalitetu staklene ambalaže. U sklopu ovog projekta nabavljeni su novi proizvodni i kontrolni strojevi te je rekonstruirana proizvodna hala. Peć sada ima nešto veći nominalni kapacitet, što s dvije preostale staklarske peći čini godišnji kapacitet od 250 tisuća tona staklene ambalaže“, dodao je Tihomir Premužak.

Svečanom puštanju u rad remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla i filtra za pročišćavanje otpadnih plinova uz brojne poslovne partnere i uglednike iz političkog i javnog života, prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
„Nisu česte prilike poput ove u kojima se obilježava završetak velikih investcija u industrijskoj proizvodnji namijenjenoj izvozu. Ovakve investicije snažan su doprinos većoj konkurentnosti i poslovnoj uspješnosti, a ujedno su i u funkciji unapređenje ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih proizvodnih procesa koji dokazuju da je održivi razvoj moguć i u industriji. Ovdje u Humu na Sutli, u tvornici, nalazi se sve ono što Hrvatskoj treba za snažniji rast gospodarstva: proizvodnja, izvoz i radna mjesta, ali isto tako i ulaganje u razvoj, tehnološki rast i inovacije“, istaknula je u svom obraćanju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
 
Datum objave: 29.5.2015., 22:35