EFSA: bisfenol A ne predstavlja rizik za zdravlje


Bisfenol A (BPA) ne predstavlja zdravstveni rizik za potrošače bilo koje dobne skupine, objavila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Na panelu EFSA-e o materijalima koji dolaze u kontakt s hranom, enzimima, aromama i ostalim pomagalima za obradu hrane (CEF) navedeno je da postoji značajna neizvjesnost u procjeni izloženosti kada se radi o neprehrambenim izvorima, što nije slučaj kod prehrambenih proizvoda gdje je nema.
EFSA ističe da su novi podaci i unaprijeđena metodologija doveli do smanjenja sigurnosne razine BPA od 50 mikrograma po kilogramu tjelesne mase na dan  na 5 mikrograma / kg tjelesne mase / dan.
Najviše procjene za izloženost prehrambenih proizvoda i proizvoda nastalih iz drugih izvora su tri do pet puta manje od novog toleriranog dnevnog unosa, TDI (Tolerable Daily Intake).

Neizvjesnost oko mogućih zdravstvenih učinaka na mliječne žlijezde, spolni, metabolički, neurobihevioralni i imunološki sustav također su kvantificirana i uzeta u obzir kod izrade TDI. Na Panelu je zaključeno da će visoke doze BPA (stotine puta više od TDI-a) vrlo vjerojatno  negativno utjecati na bubrege i jetru.
EFSA će ponovno uzeti u razmatranje privremeni TDI nakon što, za dvije do tri godine, budu dostupni podaci istraživanja Američkog nacionalnog toksičnog programa.
Francuska je, s druge strane, od početka ove godine zabranila korištenje BPA u ambalaži, posudama i ostalom priboru namijenjenom za neposredan dodir s hranom.

Međutim, prošlog mjeseca američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) rekla je da je korištenje bisfenola na sadašnjim razinama sigurno, ali je naglašeno da su u tijeku sigurnosne procjene koje bi mogle dovesti do određenih promjena.
Dr. Trine Husoy, članica  EFSA-CEF Panela i predsjedavajuća BPA Radne skupine, ističe da su se na ponovnu procjenu BPA odlučili zbog brojnih istraživanja koja su provedena posljednjih godina. Naime, istraživanja ukazuju da BPA nije uzrok drugih negativnih zdravstvenih učinaka u mjeri u kojoj se to isticalo, rekla je dr. Husoy.
"Učinci na reproduktivni, živčani, imunološki, metabolički i kardiovaskularni sustav, kao i na razvoj raka se u ovom trenutku ne smatraju vjerojatnim, no isto tako nije ih moguće isključiti na temelju dostupnih dokaza", rekla je Husoy i dodala da dokazi doprinose ukupnoj  neizvjesnosti o opasnostima povezanim s BPA i stoga su pri procjeni uzeti u obzir.
Ovo je prva revizija EFSA-e od 2006. godine i prva kojom su pokriveni prehrambeni i neprehrambeni proizvodi, a kojom se preporuča smanjenje TDI.

Podsjećamo, korištenje bisfenola usko je vezano uz dopuštenu granicu migracija (specific migration limit - SML) od 0,6 mg / kg, a u EU je bio zabranjen 2011. za proizvodnju polikarbonatnih bočica za dojenčad.



Datum objave: 22.1.2015., 13:57