Razvrstavanje otpada postalo obveza građana Hrvatske


Od danas, 24. srpnja, gradovi i općine građanima moraju omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnoga i glomaznog otpada.

Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare sredinom lipnja i poručio da o odgodi nema govora, inspektori zaštite okoliša obilazili su gradove i općine.
Ministar je naveo da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca da krenu s tim projektima te da će od 24. srpnja do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije otpada. Poručio je da će kazne za gradove i općine biti od 100.000 do 300.000 kuna.

"Naravno da ne možemo očekivati da će se do 24. srpnja probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata", rekao je ministar.
Objasnio je da je postavljanje "zelenih otoka" početak uspostave sustava, a sljedeća je faza omogućiti građanima ispred kućnog praga odvajanje otpada te da im cijena za odvoz otpada bude formirana tako da glavni kriterij bude količina, to jest obujam otpada. To znači da građani budu financijski motivirani za odvajanje otpada.

Novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom stupio je na snagu 23. srpnja prošle godine, a primarna selekcija otpada mora biti uspostavljena kako bi Hrvatska ostvarila preuzetu obavezu da do 1. siječnja 2015. uvede odvajanje otpada radi njegova recikliranja. Dugoročniji je cilj da Hrvatska do 2020. reciklira najmanje 50 posto komunalnog otpada, a do kraja 2018. u Hrvatskoj je potrebno zatvoriti odlagališta otpada i uspostaviti centre za gospodarenje otpadom.
Datum objave: 24.7.2014., 8:13