Na snagu stupio Pravilnik o gospodarenju otpadom


Pravilnik o gospodarenju otpadom stupio je na snagu 21. veljače, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U priopćenju, objavljenom tim povodom, između ostalog se navodi da je Pravilnik o gospodarenju otpadom donesen kao podzakonski akt Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Pravilnikom se uređuju postupci zbrinjavanja i oporabe otpada, dozvole, uvjeti za trgovanje otpadom i ostala pitanja koja je bilo potrebno definirati radi provedbe Zakona.
Pravilnik je predstavljen u sklopu radionice "Suradnja nadležnih tijela – praćenje provedbe propisa i osiguravanje kvalitete podataka" održane nedavno u Zagrebu u organizaciji Agencije za zaštitu okoliša.

Novim se Pravilnikom, između ostalog, propisuju i postupci oporabe i/ili zbrinjavanja otpada, kategorije i tehničko-tehnološki uvjeti kojima moraju udovoljavati građevine za skladištenje otpada, potrebna stručna sprema radnika za obavljanje poslova skladištenja, oporabe i/ili zbrinjavanja otpada te način vođenja i dostave podataka o gospodarenju otpadom.

Pravilnikom su također uređeni i uvjeti za trgovanje otpadom te je propisano da je najviša svota koja se može isplatiti za otkup otpada od građana u gotovini 100 kuna, a uvodi se i evidencija otkupa otpada od građana koju vodi otkupljivač i dostavlja Agenciji za zaštitu okoliša te izjava o vlasništvu otpada koju je građanin dužan predati otkupljivaču prilikom prodaje kao dokaz vlasništva.
Pravilnik sadrži brojne obrasce koji korisnicima pojednostavljuju vođenje evidencije i izvješćivanje nadležnih tijela. Svi će obrasci, kao i način vođenja evidencije biti digitalizirani i objavljeni na internetskoj stranici Ministarstva.
Datum objave: 27.2.2014., 14:01