Usvojen Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu


Vlada Republike Hrvatske usvojila je na jučerašnjoj sjednici Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2015. do 2017. s pogledom na 2020. godinu. Njegovim donošenjem Hrvatska se pridružila skupini od 22 države članice Europske unije koje imaju nacionalne akcijske planove.

Izradu plana koordiniralo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, a detalje o zelenoj javnoj nabavi medijima su danas predstavili ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, pomoćnica ministra za klimatske aktivnosti, održivi razvoj, zaštitu zraka, tla i mora Marija Šćulac Domac te Branka Pivčević Novak, voditeljica Službe za održivi razvoj.
Zelena javna nabava je postupak kojim se tijela javne uprave potiču na kupovinu "zelenih" proizvoda i usluga, odnosno onih koji kroz životni vijek imaju manji štetni učinak na okoliš od onih proizvoda koje bi inače nabavljali.
Upravo su javna tijela značajni potrošači u Europi i svake godine potroše oko 15 bilijuna kuna, što je oko 17 % BDP-a Europske unije. Zato je Europska unija kao strateški cilj do 2020. postavila provedbu od najmanje 50 % javne nabave uz primjenu mjerila zelene javne nabave.

U akcijskom planu fokus je stavljen na uvođenje osnovnih zelenih mjerila u javnu nabavu za prioritetne skupine proizvoda i usluga: papir za ispis i kopiranje, motorna vozila, uredska i informatička oprema, električna energija, telekomunikacijske usluge i usluge mobilne telefonije zajedno s uređajima te usluge čišćenja.
To, primjerice, znači nabavu energetski učinkovitih računala, korištenje recikliranog papira ili usluga čišćenja pri kojima se koriste ekološki proizvodi.
Za svaku skupinu proizvoda definirana su mjerila koja sadrže ključne pritiske na okoliš, a koji uključuju potrošnju resursa i energije, učinak na bioraznolikost, toksičnost, emisije onečišćujućih tvari, stakleničkih plinova i CO2 te nastajanje otpada. Mjerila zelene javne nabave izradila je Europska komisija.



"Uvođenjem zelene javne nabave doprinosimo čistom i zdravom okolišu. Omogućavamo financijske uštede, primjerice korištenjem energetski učinkovitih uređaja koji štede vodu i struju. Jednako tako, doprinosimo razvoju zelenog gospodarstva. Nabavama proizvoda koji manje štete okolišu potiče se razvoj inovacija i segmenta zelenih roba i usluga. Samo u ovom mandatu otvorili smo 11.000 zelenih radnih mjesta, a svim projektima koje provodimo, pa tako i uvođenjem zelene javne nabave, nastavljamo snažno poticati gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta", istaknuo je ministar Zmajlović. 

Datum objave: 26.8.2015., 13:33