Nacrt prijedloga Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu na javnoj raspravi


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na svojim je mrežnim stranicama objavilo Nacrt prijedloga Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu te pozvalo na javnu raspravu i na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Javna rasprava otvorena je do 20. svibnja 2015. godine, a nacrt prijedloga Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu možete pogledati ovdje.

Cilj donošenja Pravilnika je uređenje načina gospodarenja ambalažom i otpadnom ambalažom kako bi se spriječio ili smanjio njihov utjecaj na okoliš, te dodatno usklađenje s Direktivom Europskog parlamenta i Vijeća 94/62/EZ od 20. prosinca 1994. o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Prijedlog Pravilnika bit će prezentiran i na ovogodišnjem festivalu ambalaže FEST.A CROPAK, koji se 14. i 15. 5. održava u hotelu Westin u Zagrebu. Gospođa Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, planove, programe i informacijski sustav MZOIP-a, u sklopu međunarodnog savjetovanja "Trendovi u ambalažnoj industriji", u petak 15. 5. prezentirat će Prijedlog Pravilnika, nakon čega će biti moguće izravno postaviti pitanja.
Program Savjetovanja pogledajte ovdje, a organizatori savjetovanja, tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT te stručni časopis Ambalaž/REGprint, pozivaju sve zainteresirane da ne propuste tu jedinstvenu priliku.
Prijavite se već danas.
 
Nacrt Pravilnika predviđa propisivanje mjera kojima je osnovni cilj sprječavanje nastajanja otpadne ambalaže, a zatim ponovna uporaba ambalaže, recikliranje i drugi postupci oporabe otpadne ambalaže te stoga i smanjenje količina konačnog odlaganja. Pravilnikom se također propisuju obaveze i odgovornosti svih osoba uključenih u životni ciklus ambalaže, kao i postupci i ciljevi u gospodarenju otpadnom ambalažom, zahtjevi u pogledu sakupljanja, skladištenja i obrade, zahtjevi u proizvodnji, stavljanju na tržište i uporabi ambalaže, način i uvjeti označavanja ambalaže, obveza vođenja evidencije i dostave izvješća, obveze i način ispunjavanja obveza proizvođača proizvoda pakiranih u ambalažu, obveze posjednika otpadne ambalaže, sadržaj programa za obavljanje usluge sakupljanja otpadne ambalaže te druga pitanja u svrhu postizanja ciljeva propisanih Pravilnikom.


 

Datum objave: 22.4.2015., 10:11