Sustav gospodarenja otpadom otvara nova radna mjesta


Na konferenciji za novinare održanoj 10. ožujka najavljena je Konferencija "Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014."  koja će se održati 12. ožujka u zagrebačkom Hypo Centru.

"Već desetljećima govorimo o problematici zbrinjavanja otpada, no sada je došao trenutak da o tome razgovaramo kao o gospodarskom pitanju i potencijalnom generatoru radnih mjesta. Umjesto da bacamo i zakapamo otpad u zemlju, napokon trebamo početi koristiti brojne resurse koji su nam dostupni iz otpada. Uspostava modernog i efikasnog sustava gospodarenja otpadom jedna je od najzahtjevnijih obveza koje je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju", kazao je ministar zaštite okoliša i prirode RH Mihael Zmajlović danas, 10. ožujka, na konferenciji za novinare koju je organizirao Poslovni dnevnik uoči konferencije "Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014."  koja će se održati 12. ožujka u zagrebačkom Hypo Centru. Njome započinje cjelogodišnji projekt Poslovnog dnevnika posvećen upravo pitanju zbrinjavanja otpada i njegovu ekonomskom aspektu.

Ministar Zmajlović je govorio o ekonomskom aspektu gospodarenja otpadom, dok su glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović i njegov zamjenik Marko Biočina najavili samu konferenciju koja je zamišljena kao cjelodnevni program prožet konstruktivnim panel raspravama i stručnim prezentacijama, a cilj je da postane tradicionalno mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme.  Bit će podijeljena u tri panela "Komunalni otpad – kako iskoristiti bačene milijarde", "Spaliti, obraditi ili kompostirati – ekološke tehnologije razdora" te "Obrada otpadnih voda, poluge gospodarskog rasta".

Ministar Zmajlović je ponovio kako se Hrvatska do 2018. obvezala sanirati odlagališta otpada te je naglasio da dosad ni građani ni lokalni političari otpad nisu percipirali kao problem. Akcijom Ministarstva pod nazivom Velika čistka kani se uvesti red. Gradovi i općine svjesni su da više nema prijelaznih razdoblja pa je lani 140 gradova i općina pokrenulo proces provođenja primarne selekcije otpada: "Nastavljamo graditi održivi sustav. Uvođenjem reda u sustav zbrinjavanja otpada vjerojatno ćemo nekome stati i na žulj, no i takvi će se trebati prilagoditi sustavu. Cilj je održivi sustav upravljanja otpadom".

Studija Europske komisije pokazuje da bi se primjenjujući propise EU u segmentu upravljanja otpadom i recikliranjem generiralo 42 milijarde eura prihoda, a do 2020. stvorilo bi se 400.000 novih radnih mjesta“, poručio je Zmajlović dodajući kako je cilj Ministarstva izgraditi održivi sustav, centre za gospodarenje otpadom, te sanirati i uskladiti postojeća odlagališta otpadom, ali i zatvoriti ona neusklađena. Za ostvarivanje tih ciljeva Hrvatskoj će na raspolaganju biti 4,5 milijardi eura iz EU fondova.

 U srpnju je rok za uspostavu primarne selekcije u gradovima i općinama. Iako je to relativno kratak rok ako se zna da je određen Zakonom donesenim u srpnju prošle godine, s obzirom da se o tome govori od 2005. godine, bilo je dovoljno vremena. Toleriranje nepoštivanja roka u tom se kontekstu može mjeriti tek u mjesecima nipošto više u godinama. Ministar je odgovarajući na novinarsko pitanje najavio i da će u pojedinim općinama i gradovima koje su imale nisku cijenu sakupljanja komunalnog otada ta naknada porasti. Jednako tako kazao je da će pitanje zbrinjavanja otpada u Trogiru i Makarskoj biti riješeno kroz Veliku čistku.

Cjelogodišnji projekt "Gospodarenje otpadom" nastavit će se sustavnim informiranjem putem mjesečnih biltena "Gospodarenje otpadom", koji će se distribuirati putem tiskanih i online platformi Poslovnog dnevnika.

 Nataša Gajski Kovačić

Datum objave: 10.3.2014., 15:05