Printfest 2015

Ambalaža
HR EN

3. - 4. 3. 2016., Hotel Sheraton ZagrebOCJENJIVAČKI SUD


Igor Arih vlasnik je i kreativni direktor agencije Arih d.o.o. iz Slovenije.
Profesionalnu karijeru započeo je kao art direktor osnivanjem s partnerima jedne od prvih marketinških agencija u bivšoj Jugoslaviji, Futura, u kojoj je proveo 10 godina, nakon čega osniva svoju agenciju Arih d.o.o.
Razumijevanje strategije proizvoda koju uspješno prenosi u likovni jezik brenda postala je njegova specijalnost. Tako potpisuje dizajn danas najtiražnijeg slovenskog časopisa Slovenske Novice, brojnih Fructal proizvoda, kompletnog identiteta OTC proizvoda tvrtke Lek (Lekadol, Imunal, Persen, Deprim, Fluimukan, Operil), a zbog dobrog poznavanja farmaceutske industrije kasnije ga angažiraju i Novartis, odnosno Sandoz. Za Tobačnu Ljubljane već 10 godina brine za razvoj robne marke BOSS te razvija adaptacije za kompletno svjetsko tržište za njihove vlasnike Imperial Tobacco Group. Za Pivovarnu Union razvio je njihove i danas uspješne robne marke: Zala, Multi Sola, Sola te prvo slovensko pivo u long neck boci Smile. Za tvrtku Žito lani je postavio novu arhitekturu brenda riža Zlato polje. Iza sebe ima i bogato iskustvo rada u brojnim političkim kampanjama.
U svojoj agenciji razvija modele suradnje za strateško kreiranje novih robnih marki sa što dubljim razumijevanjem novih dvosmjernih komunikacijskih kanala nastalih pojavom interneta. Razvoj vlastitih robnih marki i duboko  razumijevanje glazbe kao krajnje nematerijalnog proizvoda velika su mu inspiracija.
Za svoju kreativnost dobio je više međunarodnih nagrada. Godine 1997. u Cannesu je bio član žirija najvećeg svjetskog festivala oglašavanja, a član je i brojnih nacionalnih i regionalnih festivala. .
 


Jasmin Fazlagić fotografijom se počeo baviti 1996. godine kroz rad s Besimom Hodžićem, majstorom umjetničke fotografije.
Prirodnim talentom i dugogodišnjim radom izgradio je prepoznatljiv stil, pa se nerijetko mogu prepoznati njegove fotografije u raznim magazinima u BiH i regiji.
Nakon što je 2013. godine pokrenuo vlastiti studio za reklamnu i modnu fotografiju, vrlo brzo se svrstao među najpriznatije fotografe u Bosni i Hercegovini, što potvrđuje i velika lista klijenata kao što su: McCann-Erickson, Communis, JWT,  Luna, Via Media,  Aquarius,  2 A.M, Colosseum,  Com Art, BBDO, Europska Komisija, UNDP, Unicredit bank, ABS Bank, Hypo Alpe Adria Bank, Pro Credit Bank,Volksbank, Sarajevo Osiguranje, Triglav Osiguranje, Violeta, Jacobs, Telecom Srpske, BH Telecom, Fabrika Duhana Sarajevo i mnogi drugi.
Sudionik je velikog broja izložba u BiH i regiji, a njegovi radovi nalaze se u stalnom postavu muzeja u Travniku. Dobitnik je i velikog broja nagrada te posebnog priznanja Federalnog ministarstva turizma i okoliša za poseban doprinos i razvoj tradicije i tradicionalnih običaja Bosne i Hercegovine.

Dr. Dragoljub Novaković redoviti je profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, odsjek Grafičko inženjerstvo i dizajn.
Prije dolaska na fakultet proveo je više od deset godina kao samostalni projektant računalno upravljanih strojeva.  Osnivanjem odsjeka Grafičkog inženjerstva i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka započinje istraživački, znanstveni i stručni rad i razvoj novog područja. Razvija akreditirane studijske programe osnovnih, master i doktorskih studija. Osnovao je Grafički centar GRID na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu s osnovnim ciljem usmjerenim na razvoj odsjeka i laboratorija Grafičkog inženjerstva i dizajna. Uspostavio je kontakte s velikim brojem zemalja koje imaju profile obrazovanja grafičke struke i inicirao znanstveno-tehničku i stručnu suradnju s fakultetima u Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Makedoniji, Rusiji, Litvi, Bugarskoj, Grčkoj i Španjolskoj.
Posebno velik doprinos razvoju Odsjeka dao je uspostavljanjem suradnje i potpisivanjem ugovora o znanstveno-tehničkoj suradnji s kompanijama iz Njemačke, Austrije i Češke s kojima je razvijena intenzivna suradnja u opremanju laboratorija najsuvremenijom opremom. Uspostavio je suradnju s velikim brojem tvrtki grafičke struke. što je omogućilo studentima stjecanje praktičnih znanja, a zaposlenima realizaciju većeg broja istraživanja.
Godine 2002. osmišljava i organizira prvi Simpozij grafičkog inženjerstva i dizajna koji se u kontinuitetu održava svake druge godine. Inicirao je i pokretanje časopis Forma koji uređuju studenti Odsjeka, a 2010. godine osniva međunarodni časopis Journal of Graphic Engineering and Design čiji je glavni urednik. Recenzent je većeg broja znanstvenih radova i član znanstvenih odbora časopisa i konferencija. Objavio je velik broj radova u stručnim časopisima, 10 knjiga... 
Dobitnik je plakete Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije te Plakete Univerziteta u Novom Sadu za izuzetan doprinos razvoju, unaprjeđenju i afirmaciji Univerziteta u Novom Sadu.
 

dr. sc. Igor Zjakić prvi je magistar znanosti grafičke tehnologije u Hrvatskoj. U siječnju 2005. godine doktorira na katedri Tisak na Grafičkom fakultetu s temom: "Optimizacija sustava rasterske reprodukcije u tisku".
Od 1993. godine radi u tiskari Graf kao direktor, zatim u tiskari AKD kao voditelj pogona i kontrolor tehnološkog procesa te kao direktor tiskare. Sudjelovao je u projektu izrade nove hrvatske putovnice i ostalih zaštićenih dokumenata. Prije dolaska na Fakultet radio je kao menadžer za tiskarske sustave u tvrtki Xerox. Od 2001. godine radi na Grafičkom fakultetu gdje je postao docent na katedri Tisak te je nositelj nekoliko predmeta: Glavne tehnike tiska, Upravljanje ofsetnim tiskom, Tehničko uređivanje i vođenje naklade, Poslovni i zaštitni tisak, Quality Management in Printing (na engleskom jeziku), te na doktorskom studiju: Napredni tiskarski sustavi i Rasterski elementi u tisku.
Do danas je objavio više od 70 znanstvenih i stručnih radova iz Grafičke tehnologije, te je sudjelovao na mnogim međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim konferencijama.
Tijekom desetogodišnjeg iskustva u gospodarstvu završio je nekoliko tečajeva vezanih uz grafičku tehnologiju i menadžment u Zurichu, Londonu i Budimpešti.
Već nekoliko godina sudjeluje u radu znanstveno-stručnog simpozija Blaž Baromić kao član Programskog i Organizacijskog odbora. Također je član Programskog odbora međunarodne konferencije DAAAM sa sjedištem u Beču, gdje je voditelj dijela Grafička tehnologija. Savjetnik je za kvalitetu novinskog tiska pri njemačkoj organizaciji IFRA te voditelj projekta Sincol, vezanog uz standardizaciju novinskog tiska u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Predsjednik je Hrvatskog društva grafičara.
Godine 2006. postao je stalni sudski vještak za grafičku industriju u Republici Hrvatskoj. Autor je udžbenika iz područja grafičke tehnologije i dizajna: "Upravljanje kvalitetom ofsetnog tiska", "Kolorimetrija u multimedijskim sustavima" i "Psihologija boja". Godine 2010. dobio je nagradu od IBC Cambridge, UK, za jednog od 100 najboljih predavača u svijetu.