Žestoke reakcije na nacrt novog Pravilnika o ambalaži

Nacrt novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu kojim se za proizvođače pića predviđa uvođenje kodirane ambalaže od 2012. godine, izazvao je negativne reakcije, čak i prijetnje, na međunarodnoj razini .
Naime, novim pravilnikom trgovci veći od 200 četvornih metara, koji su praznu ambalažu dužni primati od građana, bit će obavezni o svom trošku nabaviti čitače gore spomenutih kodova, što je izazvalo negativne reakcije trgovaca, prenosi portal danas.hr.

No, izmijenjeni pravilnik donosi još jednu novost, a to je plaćanje povratne naknade od 0,50 kuna po boci na Dukatovo trajno mlijeko u plastičnoj boci, tzv. PH-DE ambalaži, i to već od početka 2011. godine, piše Novi list.

Upravo ta odredba naljutila je francusku tvrtku Lactalis, u čijem je vlasništvu Dukat. Francuzi su uložili 20 milijuna eura u nekadašnji karlovački KIM, preuzevši i njegovih 190 zaposlenika, i u srpnju pokrenuli proizvodnju trajnog mlijeka u PH-DE ambalaži, upravo zato što se po dosad važećem Pravilniku povratna naknada na tu ambalažu nije plaćala.

I u samom Ministarstvu zaštite okoliša su priznali kako je novi pravilnik napisan upravo zbog "pojave novih proizvoda na tržištu", odnosno Dukatovog trajnog mlijeka u PH-DE ambalaži. Ta ambalaža je istovjetna onoj u kojoj se nalaze svi deterdženti, šamponi i ostalo, no na njih se povratna naknada ne plaća. Novi pravilnik, pak, predviđa plaćanje povratne naknade samo na PH-DE ambalažu za pića, piše Novi list.

U Dukatu su kazali da je uvođenje povratne naknade na ovu vrstu ambalaže diskriminacija, a najavili su da će reagirati i "preko svih drugih, diplomatskih puteva".

Datum objave: 10.12.2010., 13:47