Završena 37. Grafima


Beogradski sajam bio je domaćin 37. Međunarodnog sajma grafičke, papirne i kreativne industrije Grafima i 23. Međunarodnog sajma informatičko-birotehničke opreme Biro expo, održanih od 30. rujna do 3. listopada ove godine. Sajmove je otvorio Jean Daniel-Ruch, ambasador švicarske u Republici Srbiji.

Više od 70 izlagača iz Srbije i desetak zemalja regije i Europe - Velike Britanije, Portugala, Slovenije, Italije, Bugarske, Rumunjske, BiH, Hrvatske... – predstavili su pod sloganom "Sve je u bojama" suvremena dostignuća u svim segmentima izrade grafičkih proizvoda i prerade papira, čime se željelo ukazati i na sve veće potrebe gospodarstva za grafičkim proizvodima, a time i na značajnu razvojnu priliku te djelatnosti. Neizostavan segment ponude i ove su godine bila softverska i ICT rješenja iz različitih područja grafičke industrije.
Ovogodišnji simbolični domaćin sajma bila je srpska tvrtka Oracal Polikarbonati, jedan od lidera u području ploča i propratnog materijala, ALU profila, folija i autofolija, materijala za solventni tisak, laserskog i CNC graviranja, svijetlećih reklama i banera. Tvrtka Oracal Polikarbonati bila je i kreativan autor jednog sajamskog noviteta - Ulice kreativnih rješenja kojoj je cilj kreativne studente i male poduzetnike iz područja grafičke industrije povezati s velikim, liderskim tvrtkama koje su značajan oslonac u toj vrsti djelatnosti.
Već tradicionalno, dodijeljene su i nagrade Zlatni, Srebrni i Brončani pečat za najbolje grafičke proizvode u šest različitih kategorija: knjige; časopisi, revije i novine; ambalaža i rotacijski proizvodi; reklamna grafika; galanterijski proizvodi i kolekcije te strojevi, uređaji i softver za grafičku industriju.
Dobitnik Zlatnog pečata za ukupnu kvalitetu na 37. Grafimi je tvrtka Čugura print iz Beograda, Srebrni pečat pripao je tvrtki Fotometrik, dok je priznanje Brončani pečat, također za ukupnu kvalitetu, dobila tvrtka Oracal polikarbonati.
Datum objave: 7.10.2015., 15:05