EU fondovi - prilika za domaću grafičku industriju

Što je sve potrebno za prijavu projekta za sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, saznali su sudionici savjetovanja "EU fondovi i grafička industrija", održanog u četvrtak, 19.2. u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta (MINPO) najavilo je da će u prvom kvartalu ove godine, u sklopu operativnog programa Koherentnost i kohezija, biti raspisan natječaj "Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu", vrijedan 147 milijuna eura, a za koje će iz sredstava EU fondova biti moguće ostvariti poticaje do 70 posto od ukupne vrijednosti projekta.
Prilika je to koju grafička industrija Hrvatske ne bi smjela propusti, posebice ako se uzme u obzir činjenica da je, kako se moglo čuti i na Savjetovanju, posljednji veliki investicijski val u ovaj sektor bio u razdoblju od 2001.do 2004. godine.

Saša Bukovac iz Sektora za međunarodne poslove HGK sudionike je upoznao s najavama natječaja za poduzetnike, odnosno o mogućnostima ostvarivanju potpora iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u 2015. godini, čija ukupna vrijednost doseže 730 milijuna eura.
Veljko Pauš iz Hrvatske Agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, HAMAG-BICRO, govorio je o važnosti pravovremenog podnošenja zahtjeva za izdavanjem jamstava za poduzetničko kreditiranje te predstavio postupak dobivanja. Predstavio je i sve ostale mjere, poput bespovratnih sredstava i mikrokredita kojima HAMAG-BICRO doprinosi poslovanju i razvoju malog i srednjeg poduzetništva.
 Marina Marasović, rukovoditeljica direkcije EU fondovi i financijski instrumenti Hrvatske banke za obnovu i razvitak predstavila je proizvode i usluge HBOR-a namijenjene korisnicima EU projekata, s posebnim naglaskom na korisnike budućeg natječaja MINPO-a "Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganje u opremu". Sudionike je posebno upozorila na važnost slanja obvezujućeg pisma namjere banke o zatvaranju financijske konstrukcije prijavljenog projekta te napomenula, kao i uostalom i svi ostali predavači, da s prikupljanjem potrebne dokumentacije treba krenuti na vrijeme te u što ranijoj fazi kontaktirati HBOR ili poslovnu banku kako bi se u projekt na vrijeme uključili i oni koji će ga financirati.
Andreja Turčin, direktorica u Sektoru financijskih institucija i specijalnog financiranja Privredne banke Zagreb navela je što sve tvrtka mora osigurati kako bi banka prepoznala projekt te ga financijski podržala, pri čemu su, kako je istaknula, izuzetno važni kvalitetan i održiv poslovni plan te investicijska studija.

Kako stara poslovica kaže da se na greškama najbolje uči, na samom kraju savjetovanja Hrvoje Kokot, savjetnik specijaliziran za grafičku industriju, prezentirao je neuspješne, odnosno uspješne primjere iz prakse koji su zahvaljujući kvalitetnoj pripremi, studioznom pristupu, kvalitetnom timu, ali i vjeri u kvalitetu projekta prošli natječaj i bili sufinancirani sredstvima iz EU fondova.

Savjetovanje su organizirali tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT i časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreb, uz potporu Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Privredne banke Zagreb. (Ž. L.)
Datum objave: 23.2.2015., 8:55