Danska zabranila ambalažu dječje hrane koja sadrži BPA


Kraljevina Danska 30. ožujka 2010. godine je odlučila uvesti privremenu zabranu bisfenola A (BPA) u svim materijalima namijenjenima kontaktu s dječjom hranom zbog bojazni da bi taj spoj mogao utjecati na razvoj dječjeg mozga.
Vlada je zabranu odlučila uvesti za ambalažu dječje hrane do tri godine kao preventivnu mjeru nakon što su stručnjaci za sigurnost hrane izrazili zabrinutost da izlaganje i najmanjim dozama tog spoja može utjecati na sposobnost učenja.

Od 1. lipnja 2010. u Danskoj će biti zabranjena prodaja bočica za hranjenje, šalica i ambalaže za dječju hranu koja sadrži BPA. Minstarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva uvelo je tromjesečni prijelazni period u kojem proizvođačima daje priliku da sadašnje zalihe ambalaže za dječju hranu "plasiraju na tržište".

"Nova je studija otkrila mogućnosti da čak i najmanje količine bisfenola A imaju utjecaj na sposobnost učenja tek rođenih štakora", dodao je Hoeg. "Prema mojem mišljenju, potrošači moraju biti upozoreni na tu mogućnost, tako da ćemo se pozvati na načelo predostrožnosti i uvesti nacionalnu zabranu na bisfenol A na sve materijale koji dolaze u dodir s dječjom hranom namijenjenom djeci do tri godine."

Nacionalna zabrana, opisana kao privremena, bit će na snazi dok "nova istraživanja ne dokažu da niske doze bisfenola A nemaju utjecaja na razvoj živčanog sustava ili na ponašanje štakora", stoji u Vladinoj izjavi.

Danska odluka slijedi odluku francuskog Parlamenta koji je prije nekoliko dana uputio u proceduru prijedlog zabrane bisfenola A u Francuskoj dok nacionalna Agencija za hranu ne donese konačan zaključak o sigurnosti upotrebe tog spoja.

Više o problemima bisfenola A i ftalata koji se nalaze u plastici te metoda njihovog testiranja možete saznati na međunarodnom savjetovanju "Trendovi u ambalažnoj industriji" u sklopu predavanja koje će održati Michael Pitzl s Austrijskog instituta za kemijska i tehnološka istraživanja.
Datum objave: 31.3.2010., 10:20