Proizvođači pića dobili prve presude za ambalažni otpad


Proizvođači pića i napitaka dobili su prve presude u sporovima protiv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na čelu s uhićenim Vinkom Mladineom. Nakon četiri i pol godine čekanja s Upravnog suda stižu presude protiv Fonda u nizu upravnih sporova koje su tvrtke poje
Sustav pred gašenjem?
Sporovi gospodarstvenika koji su obveznici plaćanja naknada za ambalažni otpad s Fondom sežu u početak 2006. Tada je Fond prvi put počeo prisilnim ovrhama naplaćivati naknade za ambalažni otpad na temelju nezakonitog Pravilnika o ambalaži koji je potpisala ministrica Marina Matulović Dropulić. Poduzetnici su tužili Fond prvo Upravnom, a onda i Ustavnom sudu. Upravni je rekao da je Fond nezakonito naplaćivao prve naknade za ambalažni otpad, da je ministrica Matulović-Dropulić prekoračila ovlasti donoseći Pravilnik o otpadu koji nema uporište u Zakonu o otpadu i da poduzetnici imaju pravo na obeštećenje glavnice uz zatezne kamate zbog nezakonitih ovrha. Riječ je o prvoj pravosudnoj pobjedi gospodarstvenika nad sustavom gospodarenja otpadom koji ne poznaje ni jedna zemlja EU i u regiji. No, po financijskom učinku može je uvelike nadmašiti odluka Ustavnog suda na koju se čeka gotovo pet godina o tužbi za ocjenu ustavnosti protiv Pravilnika ministrice Matulović-Dropulić koju je HUP podnio zajedno s tridesetak poduzetnika. Tužbu je sastavio odvjetnički ured Porobija & Porobija, a taj je slučaj do početka 2010. financijski bio težak 2,1 milijardu kuna koliko je prikupljeno od gospodarstva za ambalažni otpad. Ako bi i Ustavni sud riješio tužbu u korist poduzetnika i HUP-a, propao bi sustav naknada za ambalažni otpad.

Ovršne naplate
Zanimljivo je da su ustavni suci tužbu dobili 3. siječnja 2006. od tadašnjeg ravnatelja HUP-a Popijača. Problem je što je ministrica Matulović-Dropulić Pravilnik o ambalaži donijela u srpnju 2005. iako nije bio usaglašen niti sa Zakonom o FZOEU niti sa Zakonom o otpadu već je to učinjeno kad je prestalo zasjedanje Sabora. Naime, Sanaderova Vlada je 23. prosinca 2005. donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu koja je stupila na snagu 28.12.2005. i na neki način legalizirala Pravilnik. Budući da je Pravilnikom bila propisana obveza plaćanja naknade zbrinjavanja od 1. prosinca 2005., iako za to nije bilo osnove, a HUP i Popijač su na to upozoravali, to nije smetalo Fondu da putem ovrha izvrši prve naplate.

Izvor: Poslovni dnevnik

Datum objave: 26.11.2010., 8:10