Etiketa i staklena boca mineralne vode Vitinka ovogodišnji su studentski izazov

Održan Prvi sat SKR CROPAK 2013



Jučer je u prostorima Sveučilišnog računarskog centra (SRCE) u Zagrebu Prvim satom službeno započela ovogodišnja 5. jubilarna Studentska kreativna radionica CROPAK 2013. Zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji  te umreženosti hrvatskih sveučilišta, studenti iz Rijeke i ove su godine sa Zagrebom komunicirali videokonferencijskom vezom.

Studentima, sudionicima Radionice jučer je detaljno predstavljen kreativni zadatak koji je ove godine regionalnog karaktera, a radi se o redizajnu etikete i staklene boce mineralne vode Vitinka, proizvođača Vitnka a.d., Kozluk, RS, BiH. 
Na samom početku prisutne je pozdravila gospođa Drena Milijević, direktorica tvrtke Tectus d.o.o., ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT Iglavna urednica časopisa Ambalaža/REGprint iz Zagreba i idejna začetnica SKR CROPAK, koja je prva u Hrvatskoj, prije punih pet godina postavila kreativni zadatak u okvire re/dizajna ambalaže konkretnog proizvoda – poznate robne marke. Gospođa Milijević upoznala je prisutne s tijekom ovogodišnje Radionice kao i s brojnim benefitima koje donosi studentima, a to je prije svega odlična referencija za ulazak u svijet profesionalnog dizajna.

S kompanijom Vitinika i njenim najpoznatijim brendom, istoimenom mineralnom vodom, čiju će ambalažu redizajnirati mladi kreativci u okviru SKR CROPAK 2013, prisutne je upoznala gospođa Dragana Šipragić, direktorica marketinga Vitinke.

O detaljima kreativnog zadataka govorili su autori kreativnog zadatka i supervizori, višestruko nagrađivani hrvatski dvojac na području dizajna ambalaže: magistra dizajna - vizualne komunikacije Izvorka Jurić i Dean Vranić, glavni kreativni direktor Imago reklamne agencije d.o.o. iz Zagreba.
Ovogodišnji je zadatak, prema ocjeni mentora, najkompleksniji je do sada jer uključuje redizajn cjelovitog proizvoda

S obzirom da je predmet Radionice, uz etiketu, i redizajn staklene boce, sudionike je sa staklom kao ambalažnim materijalom, njegovim specifičnostima i proizvodnim principima upoznao gospodin Robert Zdolc, voditelj Službe za razvoj proizvoda i tehničko servisiranje kupaca u Vetropack Straži tvornici stakla d.d., Hum na Sutli, koja se u rad 5. jubilarne Radionice uključila kao Prijatelj projekta.

U Radionici će ove godine sudjelovati 81 student s četiri visokoškolske institucije iz Hrvatske i jedne iz BiH. To su Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, pod vodstvom mentora Aljoše Brajdića, Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pod mentorstvom Jesenke Pibernik, Studij dizajn Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – samostalna grupa studenata koju će mentorirati Dean Vranić, Visoka škola tržišnih komunikacija s pravom javnosti Agora iz Zagreba pod vodstvom mentora Maria Petraka te Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, RS, BiH, koju vodi Vladimir Klepić.

Ovogodišnji je zadatak, prema ocjeni mentora, najkompleksniji je do sada jer uključuje redizajn cjelovitog proizvoda, što znači da studenti uz redizajn etikete i čepa trebaju osmisliti i odgovarajuću bocu.

Pobjednik ovogodišnje Radionice bit će proglašen i nagrađen u svibnju na svečanosti u tvornici stakla Vetropack Straži d.d., u Humu na Sutli,  a pobjednički rad će se ogledati na svjetskom natječaju WorldStar Student – International Packaging Design Student Competition, u organizaciji Svjetske organizacije za ambalažu – WPO, čiji je član hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvoTectus – IatT.

Datum objave: 13.3.2013., 11:19