Korisnici programa inkluzije otvaraju tvrtku za pakiranje


Šezdesetak osoba s intelektualnim teškoćama, korisnici Centra za inkluzivnu podršku iz Slavonskog Broda, uz pomoć svojih voditelja uskoro pokreću vlastiti posao u obliku socijalnog poduzetništva, i to kroz projekt "Pakirnica dobrih želja".

U suradnji s tvrtkom Unix iz Gornje Vrbe, za koju već sedam godina pakiraju proizvode u papirnu ambalažu, došli su na ideju da i sami kupe automatsku i poluautomatsku pakirnicu.
"Partner će nam besplatno na dvije godine ustupiti svoj prostor u kojem ćemo pakirati šećer, rižu i grožđice za velike trgovačke centre. Osobe uključene u projekt ostat će i nadalje naši korisnici, ali paralelno s tim svaki će dan odlaziti na posao u svoju tvrtku", kaže Ljiljana Brica, predsjednica Centra za inkluzivnu podršku. Ona ističe kako je želja Udruge da se u financiranju svog rada, umjesto na državu, sve više oslanjaju na samozapošljavanje, a plan je da jedan od korisnika u budućnosti postane i direktor tvrtke.

Ovaj, po mnogočemu jedinstven projekt, financijski je poduprla organizacija "Otvoreno društvo" kao dio međunarodne fondacije, uz čiju su podršku kupili strojeve. Proizvodnja bi trebala krenuti već krajem ovog mjeseca, a zaposlit će se ukupno 38 radnika. Na pakiranju će raditi 26 korisnika, šest u marketingu, a šest u transportu.
Djelatnici će biti raspodijeljeni u četiri tročlane ili četveročlane ekipe u kojima će raditi dva sata na dan i za to dobivati naknadu od 600 do 800 kuna na mjesec, a nadzirat će ih voditelj proizvodnje, koordinator i radni asistent.
Datum objave: 20.1.2014., 9:19