Festival ambalaže FEST.A CROPAK 2015 otvara svoja vrata

Sutra u Zagrebu u hotelu Westin počinje šesnaesto izdanje dvodnevnog festivala ambalaže FEST.A CROPAK, središnjeg stručnog događanja za ambalažnu industriju Hrvatske i regije.

Organizatori, tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT i stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba, ističu da će se ove godine na festivalu okupiti više od 150 sudionika na ukupno tri različita događanja: međunarodnome savjetovanju "Trendovi u ambalažnoj industriji", dodjeli nagrada CROPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu, dodjeli nagrada REGPAK za najbolju ambalažu na tržištu regije te obilježavanju 20. obljetnice izlaženja časopisa Ambalaža/REGprint.

Međunarodno savjetovanje "Trendovi u ambalažnoj industriji"


Na međunarodnome savjetovanju ove će se godine okupiti stotinjak domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja ambalažne industrije. Kroz niz predavanja 14. i 15. svibnja bit će prezentirane vrlo aktualne teme važne za struku, poput ambalaže i sigurnosti hrane, legislative, strukovnog nazivlja, a bit će riječi i o trendovima u proizvodnji suvremene ambalaže s aspekta svih vrsta ambalažnih materijala te o dizajnu ambalaže i percepciji potrošača.
U okviru posebne cjeline posvećene zaštiti okoliša bit će predstavljen Prijedlog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koji će predstaviti Sanja Radović Josić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH. Program skupa je dostupan na www.festacropak.hr


CROPAK - Sutra nagrade najboljima

Najveću pozornost struke i medija već dvanaest godina najviše privlači dodjela nagrada najboljoj ambalaži na hrvatskome tržištu CROPAK. Ove je godine u ukupno 61 nominaciju uključeno više od 170 proizvoda, koje je ocijenio stručni Ocjenjivački sud eminentnih znalaca struke iz Agencije za zaštitu okoliša, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatske udruge stručnjaka zaštite okoliša i prirode, Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva zdravlja RH, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", saveza udruga za zaštitu potrošača "Potrošač" te iskusni stručnjaci s praksom u proizvodnji ambalaže.
Pobjednici u svih devet kategorija bit će proglašeni sutra, 14. svibnja, na svečanosti predstavljanja nominacija i dodjele nagrada.

EKO CROPAK
Želeći ukazati na važnost zaštite okoliša s aspekta zbrinjavanja ambalaže i otpadne ambalaže te na važnost edukacije i podizanja svijesti javnosti o tom važnom području, iz godine u godinu sve važnija kategorija u sklopu Natječaja koja promovira upravo te vrijednosti je EKO CROPAK. A da je gradovima, općinama i tvrtkama važno pokazati da su upravo oni najbolji, pokazuje i podatak da su ove godine na natječaj prijavljena četiri cjelovita sustava gospodarenja otpadnom ambalažom na razini gradova i lokalnih zajednica s potvrđenim rezultatima u praksi te četiri edukacijska projekta. Nagrade u kategoriji EKO CROPAK ove će godine uručiti Hrvoje Dokoza, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode RH.


REGPAK - Nagrada za najbolju ambalažu na tržištu regije


Prije šest godina, a želeći pokazati dosege ambalažnih ostvarenja na tržištima regije, IatT je pokrenuo nagradu REGPAK, koja je do danas prerasla u respektabilan natječaj prepoznat od struke u cijeloj regiji, o čemu najbolje govori podatak da je na ovogodišnji Natječaj u ukupno 32 nominacije uključeno  više od 100 proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Švicarske.
Pobjednik će, kao i u slučaju CROPAKA-a, također biti poznat sutra, 14. svibnja.

Svi kriteriji izbora i ocjenjivanja najbolje ambalaže usklađeni su s kriterijima Svjetske organizacije za ambalažu – WPO, a s obzirom da IatT, kao član Svjetske organizacije za ambalažu, ima mandat za cijelu regiju, ambalaža nagrađena CROPAK-om i REGPAK-om izravno se može nominirati na svjetsko natjecanje WorldStar, koje nagrađuje najbolju ambalažu na globalnoj razini već gotovo 50 godina. U posljednjih dvanaest godina šest dobitnika CROPAK-a i dva dobitnika REGPAK-a mogu se pohvaliti osvajanjem WorldStara.


20 godina časopisa Ambalaža/REGprint

Stručni časopis Ambalaža/REGprint ove godine obilježava 20 godina kontinuiranog izlaženja. Jubilej je to kojim se danas može pohvaliti mali broj tiskovina. Sve je krenulo od ideje Drene Milijević, glavne urednice časopisa, direktorice tvrtke Tectus d.o.o. i ravnateljice Instituta za ambalažu i tiskarstvo – IatT, koja voli reći da je časopis pet projekt koji danas čini okosnicu brojnih uspješnih projekata vezanih uz edukaciju i informiranje u području ambalažne i grafičke industrije. Časopis Ambalaža/REGprint jedini je stručni časopis u tom području u cijeloj regiji, a o njegovoj snazi i kvaliteti najbolje govori to što već 20 godina privlači pozornost i interes struke. U sklopu FEST.A CROPAK-a bit će obilježen i taj vrijedan jubilej, kada će dugogodišnjim stalnim suradnicima biti uručena i posebna priznanja.
Datum objave: 13.5.2015., 18:22