Bomark Pak gradi tvornicu papirnatih cijevi


Varaždinska tvrtka Bomark Pak d.o.o., koja posluje unutar Bomark grupe, a bavi se proizvodnjom strech folije, najavila je da će početkom 2016. u Ludbregu u rad pustiti novu tvornicu papirnatih cijevi.

Ulaganje je vrijedno 29,3 milijuna kuna, a linija će, uz otvaranje 11 novih radnih mjesta, doprinijeti i povećanju konkurentnosti proizvodnje. U postojećem krugu tvornice sagradit će se nova hala i nabaviti potrebni strojevi, a umjesto dosadašnje kupnje papirnate sirovine, za šesnaest mjeseci s proizvodnih traka Bomark Paka godišnje će izlaziti 5500 tona papirnatih cijevi, od čega će 60 posto koristiti u vlastitoj proizvodnji, a višak prodavati. Godišnji kapacitet tvornice je oko 25.000 tona i jedna je od najvećih tvornica takve vrste u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Najnovija investicija u proizvodnju papirnatih cijevi na koje se namata folija, realizirana je u suradnji s Vaba bankom te bespovratnim sredstvima Europske unije. Nova investicija u Bomark Paku povećat će učinkovitost, a posredno i konkurentnost jer su uz PVC granulat i električnu energiju, papirnati ekološki tuljci jedna od ključnih sirovina.

Asortiman Bomark Paka danas pokriva sve grane industrije, od proizvodnje hrane i pića, građevinskog sektora, distribucije, pa do poljoprivrednog sektora. Više od 80 posto ukupne prodaje ostvaruje se na inozemnim tržištima, među kojima su najvažnija Njemačka, Austrija, Češka i Švicarska. U 2013. promet im je porastao 60 posto dosegnuvši 173 milijuna kuna, pri čemu je od izvoza ostvareno 17 milijuna eura, odnosno 143 posto više nego godinu ranije.
Datum objave: 22.8.2014., 8:16