Velik interes za temu polimera


U zagrebačkom hotelu Sheraton, u organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT, tvrtke Tectus d.o.o. i časopisa Ambalaža/REGprint iz Zagreba, u srijedu 26. 11., održano je međunarodno savjetovanje na temu "Polimerni materijali i ambalaža".

Kako se moglo čuti na Savjetovanju, tržište polimera je u proteklih 30 godina doživjelo ogroman rast, a iz godine u godinu raste i broj područja u kojima polimeri nalaze svoju primjenu.
Jedno od područja u kojima su polimeri izuzetno zastupljeni upravo je ambalaža, o čemu najbolje govori podatak da više od 50 posto svih proizvoda na tržištu EU dolazi u plastičnoj ambalaži, odnosno ambalaži dobivenoj iz polimera, pri čemu najveći udio, čak 42 posto, ima ambalaža za pakiranje prehrambenih proizvoda.
Da je tema polimera zanimljiva i ovoj regiji, bilo je vidljivo i po velikom interesu sudionika. Njih 110 iz ukupno 62 tvrtke iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Srbije i  Hrvatske, s velik zanimanjem pratili su predavanja eminentnih stručnjaka, vrsnih poznavatelja ove tematike.

Na Savjetovanju se tako moglo čuti o: trendovima i pravcu razvoja na brzorastućem tržištu polimera, o razvoju, svojstvima i primjeni polimernih materijala i njihovoj modifikaciji u ambalažnoj industriji, ulozi polimerne ambalaže u pakiranju hrane, smanjenju težine polimernih materijala, izazovima nanotehnologije, aktivnoj višeslojnoj polimernoj ambalaži, proizvodnim i marketinškim prednostima In Mould tehnologije dekoriranja polimerne ambalaže, aktualnom zakonodavstvu vezanom uz označavanje ambalaže te alternativnim rješenjima u proizvodnji plastike koji u znatnoj mjeri mogu doprinijeti zaštiti okoliša.

Svoju ponudu okupljenima su prezentirali: DuPont Packaging & Industrial Polymers, renomirana svjetska tvrtka koja proizvodi širok spektar ljepila, barijernih sredstava i filmova, Rotoplast d.o.o. iz Kerestinca, jedan je od vodećih proizvođača fleksibilne ambalaže u regiji te Xeikon, renomirani austrijski proizvođač visokokvalitetnih strojeva za digitalni tisak u boji, namijenjenih tržištima tiska ambalaže.


Datum objave: 27.11.2014., 12:23