Tehnix gradi tvornicu na otoku Krku


Međimurska tvrtka Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca, nakon 30-ak izgrađenih tvornica za preradu otpada u Europi i svijetu, nedavno je dobila i prvi ugovor za jedan projekt u Hrvatskoj, i to na otoku Krku.


Potvrdio je to i Đuro Horvat, vlasnik i direktor Tehnixa, na predavanju o održivim tehnologijama zbrinjavanja otpada koje je početkom ovog tjedna održao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarastva (FER). "Trebalo je niz godina da probijemo led, ali izgleda da smo napokon uspjeli i tvornica će biti gotova do ožujka 2015. Godinama smo gradili svoje referencije u zemljama Europske unije, regije, ali i diljem svijeta. Samo u Hrvatskoj nije bilo sluha za ovu tehnologiju pa je ovo velika stvar jer ćemo napokon naše partnere moći odvesti na prezentaciju našeg projekta negdje u Hrvatskoj", kaže Horvat.
Dodaje da se radi o najnaprednijoj tehnologiji mehaničko-biološke i termičke obrade otpada koja je objedinila najbolju europsku praksu i koja omogućuje da se bez korištenja velikog broja kanti različitih boja otpad zbrine na siguran i učinkovit način te da nakon procesa nema nikakvih neupotrebljivih ostataka. "Postoji niz tvrtki u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švedskoj... koje se bave ovim sektorom. No činjenica je da se one sve bave jednim segmentom, a jedino smo mi uspjeli napraviti čitav sustav objedinjen u tvornicu sa 70-ak uređaja", navodi Đuro Horvat.
Kao veliku prednost tog projekta ističe činjenicu da je tvornicu moguće izgraditi uz 100 posto financiranje iz EU fondova, a investitor može i dodatno zaraditi na sirovinama koje će nastati iz prerade otpada. "MBO-T Tehnix je trajno održivi način gospodarenja komunalnim otpadom. To je potpuno zatvoren i brz postupak reciklaže prikupljenog otpada koji se nakon obrade vraća u industriju kao sirovina i energija. MBO-T omogućuje izdvajanje u jednu vreću, kantu ili kontejner te se može dalje transportirati standardnim prijevozom. Protočni postupak reciklaže od dopreme do baliranja je 10 minuta i, što je najvažnije, način je to gospodarenja komunalnim otpadom usklađen s Direktivom EU", naglašava vlasnik Tehnixa.
Ove su tvornice tipizirane prema kapacitetu pa se tako nude pogoni od pet tona otpada na sat, što je dostatno za gradove do 50.000 stanovnika, do 20 ili čak 40 tona na sat. Cijena pogona se kreće od nešto manje od tri milijuna eura za onaj od 5t/h, do 8,9 milijuna eura za 20-tonski kapacitet. Predviđeno je da u pogonu radi između 14 i 44 radnika, ovisi o kapacitetu i fazama ciljane prerade.
Datum objave: 22.10.2014., 15:26