PeG - Proizvod s e-garancijom

Riječka tvrtka Progresivne tehnologije Jelovica d.o.o. pokrenula je 2013. godine projekt pod nazivom "Proizvod s e-garancijom" s ciljem da se potrošačima, krajnjim korisnicima, omogući dobivanje dodatnih informacija o kvaliteti hrane koju konzumiraju.

Radi se o naljepnici s identifikacijskim QR kodom koja će se postavljati na prehrambene artikle, a koju će svaki kupac moći skenirati pametnim telefonom i odmah se, putem interneta, izravno povezati na podatke o proizvođaču i proizvodu, pa čak i na seriju kojoj pripada snimljena namirnica. Na taj će način kupac doći do detaljnijih podataka o stvarnom porijeklu hrane, izvoru sjemena, načinu uzgoja ili ishrane te načinu prerade. Trendovi u svijetu već pokazuju da će kupci radije posezati za namirnicama koje su poznatog porijekla, nego za onima koje trgovci marketinški obrade radi bolje prodaje.

Iako se kao krajnji korisnik pojavljuje kupac, proizvođači su ti koji su zainteresirani za zaštitu svog identiteta na način da svojim imenom stoje iza kvalitete svog proizvoda. U tom smislu, zaštićena oznaka "PeG" s pripadajućim QR kodom jamči proizvođača sa svim pripadajućim dozvolama, certifikatima i inspekcijskim nalazima, a on, dalje, kupcu jamči izvornost podataka o proizvodu.
Za projekt su izniman interes pokazali mali proizvođači i prerađivači jer njime dobivaju snažno sredstvo za bolju prepoznatljivost i poziciju na tržištu u odnosu na velike trgovačke lance ili prepoznatljive brendove.

Projekt je prepoznala i podržala Varaždinska županija, Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša, a u kratkom roku projektu se pridružilo 10 proizvođača kojima će se tijekom siječnja izdati prve serije naljepnica s QR kodom. 

Datum objave: 15.1.2014., 15:05