Na snagu stupio Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži

Dugoočekivani novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži stupio je danas na snagu.
Jedna od najvećih novina koju donosi je ukidanje povratne naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda. Njenim ukidanjem proizvođači će godišnje plaćati oko 30 milijuna kuna manje, što je u skladu s nastojanjima Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se maksimalno smanje ili ukinu parafiskalni nameti.
Pravilnikom je određen i rok prilagodbe u kojemu će građani moći vratiti postojeću ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda, a to je 31. listopada 2015. godine. 
Inače, u sustavu povratne naknade u 2014. prijavljeno je oko 576.667.826 komada PET i staklenih boca te limenki, a sakupljeno je 534.786.659 komada odnosno 93,6 %. Od toga je prijavljeno 436.683.707 PET boca, a odvojeno sakupljeno 392.649.950 komada PET boca.
Postojeće povratne naknade za svu ostalu PET ambalažu ostaju, te će i dalje iznositi 50 lipa.

Ukida se poticajna naknada tvrtkama za otpadnu ambalažu


Od ostalih važnijih izmjena ističemo da novi Pravilnik više ne propisuje poticajnu naknadu za otpadnu ambalažu. Prema dosadašnjem Pravilniku, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2014. poticajnu naknadu plaćale su 283 tvrtke.
Svrha te naknade bila je potaknuti proizvođače i uvoznike pića da odabiru proizvode koji na tržište izlaze u višekratnoj ambalaži, kao što je staklena, koja se više puta može upotrijebiti i kao takva je prihvatljivija okolišu. Zbog toga su se svake godine propisivale kvote za udjele takve ambalaže u odnosu na ukupnu koju obveznik plaćanja naknade stavlja na tržište. Njenim ukidanjem poslovni sektor rasterećen je za oko 30 milijuna kuna godišnje, koliko su u prosjeku tvrtke uplaćivale za tu naknadu.
Tih 60 milijuna kuna smanjenja parafiskalnih nameta kroz ukidanje povratne naknade za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te poticajne naknade za otpadnu ambalažu, dio su ukupnog paketa od 130 milijuna kuna parafiskalnih nameta koji će se ukinuti u resoru Ministarstva zaštite okoliša i prirode na godišnjoj razini.

Liberalizacija gospodarenja otpadnom ambalažom


Sustav gospodarenja otpadnom ambalažom više neće biti reguliran koncesijama i propisanim naknadama, nego će otpadnu ambalažu ubuduće prikupljati ovlaštene tvrtke temeljem javnog poziva koji će raspisivati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovori o obavljanju usluge sakupljanja otpadne ambalaže potpisivat će se s tvrtkama na temelju najboljih ponuda. Time će se sustav gospodarenja otpadnom ambalažom liberalizirati i urediti u skladu s tržišnim principima.

Novim je Pravilnikom u sustav gospodarenja otpadnom ambalažom uvrštena i otpadna ambalaža koja pripada u kategoriju opasnog otpada. Tu, primjerice, ulazi otpadna ambalaža od pesticida. Posjednik te vrste otpadne ambalaže, ako je pravna osoba, dužan ju je predati ovlaštenoj tvrtki za sakupljanje opasnog otpada, a ako je građanin, u reciklažno dvorište ili prodavatelju takvih proizvoda ako se radi o otpadnoj ambalaži koja potječe iz kućanstva.

Datum objave: 20.8.2015., 10:03