Mikrohologrami će zaštititi milijune kutija lijekova

Tvrtka Optaglio, proizvođač sustava napredne optičke zaštite, u zadnjem kvartalu 2017. godine predstavlja novu zaštitu protiv krivotvorenja za više od 10 milijuna kutija lijekova.
Ovom tehnologijom identificirat će se čak i oni lažnjaci koji su prošli prvotnu zaštitu i dospjeli u opskrbni lanac.

"To je odlična vijest za pacijente i grozna vijest za krivotvoritelje. Čak i da uspiju oponašati osnovni dio zaštite, dolaze druge razine zaštite," objašnjava Tomas Karensky, viši voditelj istraživanja u Optagliu.

Skriveni elementi, kao što je nevidljiva ili infracrvena tinta, već su primjenjivani, ali uzalud. Optagliovi mikrohologrami su kompliciraniji i teži za oponašati. Gledani golim okom izgledaju kao sićušne čestice prašine, dok pod povećalom korisnik može uočiti pravilne oblike i holografsku površinu. Forenzička istraga pokazuje da je svako zrno hologram s vlastitim vizualnim efektima.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže kako krivotvoreni lijekovi uzrokuju i do milijun smrti svake godine te daje procjenu kako je 50% lijekova u online trgovinama lažno. Unatoč primjenjivanju drugačijih vrsta zaštite i snažnijim sustavima praćenja, krivotvoritelji su ipak uspješni. Neki od njih čak su uspjeli oponašati zaštitne elemente kao što je vodeni žig ili jednostavan hologram. Međutim, uvođenjem mikroholograma ovaj problem trebao bi se moći ukloniti.

Očekuje se kako će se mikrohologrami uvesti u svijet farmacije u 2018. godini.

Datum objave: 18.12.2017., 10:39