Makedonski savjet za dizajn intenzivirao promociju struke


Iako osnovan još 2008. godine, Makedonski savjet za dizajn, sa sjedištem u Skopju, u posljednje je vrijeme intenzivirao svoje aktivnosti.

Nevladina je to i neprofitna organizacija koju su osnovali dizajneri i stručnjaci u srodnim djelatnostima ujedinjeni u cilju promocije dizajna kao odvojene akademske discipline te kao strateškog alata za razvoj nacionalne prepoznatljivosti, kao i ekonomske i kulturalne konkurentnosti Republike Makedonije.
U svom djelovanju obuhvaćaju sva relevantna područja dizajna: industrijski, grafički, modni, vizualne komunikacije, dizajn interijera te inkluzivni dizajn.
Cilj Makedonskog savjeta za dizajn je podizanje svijesti šire javnosti, ali i poslovnog sektora i državnih institucija o važnosti dizajna koji omogućuje inovativni pristup izgradnji imidža Republike Makedonije u brojnim sektorima.


Ti se ciljevi ostvaruju, među ostalim, suradnjom s državnim institucijama kroz različite projekte, istraživanja, izradu stručnih studija, izdavanjem stručnih časopisa za dizajn, organizacijom konferencija, seminara, izložbi, radionica... Posebno je u tom kontekstu važna uspostava suradnje s poslovnim sektorom i sličnim udruženjima u drugim zemljama.Tako primjerice hrvatski Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus-IatT već pet godina uspješno surađuje s predsjednicom Makedonskog savjeta za dizajn Gordanom Vrencoskom, koja kao selektorica za makedonsko tržište predlaže domaću ambalažu na natječaj REGPAK za najbolju ambalažu na tržištu regije.

Datum objave: 15.7.2014., 11:34