InPEQ Forum 2014 u Zagrebu

Na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je počela dvodnevna konferencija InPEQ – International Forum on Print Efficiency and Quality (Međunarodni forum o učinkovitosti i kvaliteti tiska). Konferencija se održava pod motom "Istok susreće Zapad - tiskari za efikasnost i uspjeh".
Na konferenciji su se okupili predavači iz tvrtki Canon, manroland, Procemex i Kurz, a predavanje je održala i Beatrice Klose iz europskog udruženja za tisak i digitalnu komunikaciju Intergraf, koja je govorila o gospodarskom razvoju u europskoj grafičkoj industriji.
"Tržište tiska se s jedne strane smanjilo, no s druge strane mi i dalje moramo pratiti know how kako bismo ostali konkurentni", kazao je Josef Aumiller koji je na konferenciji  prezentirao inovativna web ofsetna rješenja za izdavaštvo i komercijalni tisak koja stižu iz manrolanda. Upoznao je prisutne s činjenicom da manroland intenzivno razmišlja o hibridnim tiskarskim strojevima koje bi objedinjavale web offset i digitalni tisak.
Dr. Rossitza Velkova, koordinatorica InPEQ Foruma, kazala je okupljenim sudionicima kojih je bilo stotinjak da njihovo prisustvo znači da pokazuju iskreni interes za tisak te izrazila uvjerenje da tiskarsku industriju očekuju uspješniji dani. Kako je istaknuto, Zagreb i Hrvatska su odabrani za mjesto održavanja konferencije jer su vrlo važna polazna točka za cijelu regiju. Sudionici skupa složili su se da je najveći izazov koji stoji pred njima povećati fleksibilnost tiskara.
Rob Koenen iz Canona CEE smatra da je spoj tiska i novih tehnologija danas dobitna kombinacija. Govorio je i o razlozima zbog kojih možemo očekivati povećanje primjene tiska, ali i o razlozima za smanjenje. Među razlozima povećanja su svakako opći poslovni rast i činjenica da je tisak najefikasniji način da se dođe do stručnjaka ili starije publike. Među nedostacima tiska je činjenica da virtualno postaje sve važnije i često je jeftinija solucija, a tu je i problem što mlađu publiku tiskana izdanja sve manje zanimaju.
U okviru InPEQ-a organiziran je posjet Tiskari Zagreb te sastanak s predstavnicima Grafičke škole i Grafičkog fakulteta u Zagrebu, kao i prezentacija informacija o znanstvenim istraživanjima, razmjeni znanja i razgovor o potencijalnim mogućnostima suradnje. (N.G.K.)
Datum objave: 24.10.2014., 8:35