Eko-oznake na sve više hrvatskih proizvoda

EU Ecolabel oznaka je koja promiče ekološku izvrsnost, odnosno pomaže pri identifikaciji proizvoda i usluga koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, od početne faze uporabe sirovina, preko proizvodnje pa sve do njihova korištenja i konačno odlaganja. Ova se oznaka, dakle, u potpunosti fokusira na okolišnu održivost.
Jedna od najprepoznatijih eko-oznaka je EU Ecolabel, koju Sektor za energetiku i zaštitu okoliša HGK promovira i nastoji educirati tvrtke o njihovim koristima. Marija Šćulac Domac, direktorica HGK-a istaknula je kako eko-oznake daju dodatnu dimenziju konkurentnosti i kvaliteti domaćih proizvođača i da pokazuju da se može pomiriti uspješno poslovanje sa zaštitom okoliša, odnosno da briga o okolišu i profit mogu ići ruku pod ruku.

Da bi proizvod ili usluga mogli nositi oznaku EU Ecolabel, moraju zadovoljiti strogi skup mjerila propisanih od Europske komisije koja se temelje na stručnim i znanstvenim parametrima pritiska proizvoda/usluga na okoliš tijekom životnog ciklusa (od prikupljanja i obrade sirovina, preko proizvodnje, pakiranja, prijevoza, davanja usluge, uporabe i do kada postane otpad).

Osječkoj Saponiji dodijeljen je EU Ecolabel certifikat za čak 10 proizvoda, a ovakve oznake zaslužuje sve više hrvatskih proizvoda. Proizvodi Saponije morali su zadovoljiti visoke okolišne standarde propisane specifičnim mjerilima za pojedinu skupinu deterdženata, ovisno o njihovoj namjeni. Neka od mjerila uključuju postupak odabira posebnih, za okoliš povoljnih sirovina, preko proizvodnje, pakiranja, načina uporabe pa sve do konačnog odlaganja ambalaže.

Proizvodi osječke Saponie, prvi su hrvatski proizvodi za čišćenje koji nose široko rasprostranjeni certifikat, dobro prihvaćen i u zemljama van Europske unije. Članica Uprave Saponije Dajana Mrčela, najavila je kako s procesom certificiranja nastavljaju i dalje. Trenutno su u procesu certificiranja još tri proizvoda iz programa široke potrošnje čime će zaokružiti cjelovitu ponudu ekološki prihvatljivih proizvoda. Saponia, s takvim pristupom proizvodima , želi izaći izvan granica tvrtke i cilj im je prenijeti svijest o brizi za okoliš i na potrošače.

Valamar Riviera je nedavno postala prva domaća turistička kompanija koja je dobila znak EU Ecolabel za turistički smještaj za čak šest svojih kampova: Istra Premium Camping Resort u Funtani, Ježevac Premium Camping Resort i Krk Premium Camping Resort na Krku, Lanterna Premium Camping Resort i Solaris Camping Resort u Taru te Orsera Camping Resort u Vrsaru.

Predsjednik Uprave Valmar Riviere, istaknuo je da primjenjuju visoke standarde u zaštiti okoliša kao ključnom resursu u turizmu. Zaslužene EU Ecolabel oznake motiviraju potencijalne goste i partnere da odaberu baš njihove usluge, zelenije i odgovornije prema okolišu.

EU Ecolabel je u primjeni od 1992. godine, a na europskom tržištu trenutno oko 73.000 proizvoda i usluga nosi tu oznaku. Prvi takav znak u Hrvatskoj dodijeljen je 2016. godine tvrtki Ecology 108 za deterdžent EcoBianco, a dvije godine kasnije je taj certifikat dobilo i osam proizvoda tvrtke Delt papir. Do sada je ukupno 19 domaćih proizvoda i šest usluga zadovoljilo stroge kriterije EU Ecolabela.


Datum objave: 20.8.2019., 9:58