« Povratak na sadržaj Broj 2 | Godina 2012

Prva instalacija :Azura Vi ploča u Hrvatskoj: Alfacommerce d.o.o. Zagreb

AGFA :Azura Vi fotopolimerne beskemijske CTP ploče


Princip rada AGFA :Azura Vi tehnologije.
Kod standardnih, kemijskih CTP sustava pod utjecajem svjetla ili temperature lasera osvjetljava se osjetljivi površinski dio ploča. Dobivena slika nije mehanički otporna te je nužan kemijski postupak razvijanja kojim se ploča priprema za tisak. Konačan rezultat ovisan je o čitavom nizu analognih vrijednosti kao što su: stanje i temperatura kemije, brzina prolaska ploča kroz razvijačicu, način ispiranja, gumiranje i ostalo. Koliko god da se ti elementi kontroliraju i drže unutar standardnih vrijednosti, gotova ploča je ponovljiva samo unutar određenih tolerancija.
AGFA :Azura ViTM ploče prve su beskemijske ploče s fotopolimernim slojem osjetljivim na ljubičasti laser valne dužine 405 nm. Prilikom osvjetljavanja laser pokreće polimerizaciju osvijetljenog dijela ploče. Nakon osvjetljavanja slijedi postupak ispiranja. U potpuno automatiziranom postupku u prvom dijelu jedinice za ispiranje odvija se predgrijavanje i završetak postupka polimerizacije započetog na CTP uređaju. U drugom dijelu jedinice neosvijetljeni dio ploče se ispire pomoću četki i neagresivnog, beskemijskog sredstva za gumiranje. Rezultat je kontrastna i gumom zaštićena aluminijska ploča spremna za tisak.

Prednosti :Azura Vi tehnologije.
:Azura Vi ploče ne zahtijevaju kemijski postupak, ali je potrebno ispiranje nakon osvjetljavanja te nije moguće reći da je postupak u potpunosti besprocesni. Unatoč tome, postupak donosi mnoge prednosti u odnosu na konvencionalnu kemijsku CTP tehnologiju i isto tako na besprocesnu tehnologiju koja se primjenjuje kod nekih drugih proizvođača:
• 100% binarni postupak (eliminiran utjecaj varijabli kod kemijskog razvijanja)
• aluminijska površina ploča mehanički je otporna i pogodna za velik broj otisaka
• jednostavnost korištenja
• vidljiva slika na gotovoj ploči (moguće mjerenje klina i provjera ploče prije stavljanja u tiskarski stroj)
• brzina osvjetljavanja gotovo je identična kemijskim CTP pločama
• velik broj otisaka (:Azura Vi ploče mogu dati do 150.000 otisaka)
• ekološki prihvatljiva tehnologija
• niži proizvodni troškovi (manja potrošnja vode i energije)
• mogućnost arhiviranja ploča i reprinta.

Primjena AGFA :Azura Vi ploča.
:Azura Vi ploče u kombinaciji s Agfa :Avalon V4 osvjetljivačem i VCF85 Clean Out jedinicom idealno su rješenje za srednje i manje korisnike koji traže kvalitetno, pouzdano, povoljno i ekološki prihvatljivo rješenje za prijelaz na CTP tehnologiju. Prednosti tog rješenja su relativno mala početna investicija (Violet CTP uređaji u pravilu su značajno jeftiniji od termalnih CTP uređaja), trajnost i jednostavno održavanje opreme (Violet CTP uređaji koriste laser manje snage koji je trajniji i značajno jeftiniji za održavanje od lasera kod termalnih CTP uređaja), niski troškovi proizvodnje te stabilan i pouzdan rad.
Postojeći korisnici Violet CTP rješenja, čija je snaga lasera minimalno 30 mW, jednostavno i uz relativno mala ulaganja mogu prijeći na korištenje AGFA :Azura ViTM ploče. CTP uređaj nije potrebno mijenjati, odnosno potrebne izmjene odnose se samo na postupak razvijanja. Za rad s :Azura Vi pločama potrebno je kupiti jedinicu za pranje ili je u pojedinim slučajevima moguća i modifikacija postojeće razvijačice uz kupnju kompleta za modifikaciju.

Prva instalacija :Azura Vi ploča u Hrvatskoj: Alfacommerce d.o.o. Zagreb
U tiskari Alfacommerce u Zagrebu (www.alfacommerce.hr) uspješno je instaliran prvi beskemijski Violet CTP sustav u Hrvatskoj. Konfiguracija se sastoji od AGFA Palladio CTP uređaja s automatskim ulaganjem, on line VCF85 jedinice za ispiranje :Azura Vi ploča te Apogee softvera. Alfacommerce je obiteljska tiskara, s dvadesetogodišnjim iskustvom, koja koristi dvobojni Roland B2 stroj i jednobojni Heidelberg GTO stroj. Prije instalacije CTP-a za izradu ploča koristili su vanjsku uslugu. Osnovni razlozi za uvođenje CTP-a bili su želja za većom fleksibilnošću i brzinom rada, postojanom kvalitetom tiska te smanjenjem troškova. Uvođenjem CTP-a zaokružuju cjelokupni proces izrade grafičkog proizvoda, od grafičke pripreme, izrade ploča, tiska i dorade. Prema riječima voditeljice pripreme u tiskari Alfacommerce Maje Alijagić, instalirani je uređaj u potpunosti ispunio njihova očekivanja. Mogućnost isporuke željenog grafičkog proizvoda se znatno ubrzala te se uvelike poboljšala kvaliteta i postojanost otiska. Beskemijski Violet CTP sustav jednostavan je za korištenje s automatskim ulaganjem ploča. Brzo “razvijanje” ploča povećava i produktivnost cjelokupnog procesa od razvijanja ploča do samog otiskivanja. Novim CTP sustavom uspješno se izbjegava problem toniranja, omogućen je izvrstan prijenos bojila, nudi se mogućnost većeg broja otiskivanja, kao i postojano arhiviranje ploča. Ploče ne zahtijevaju kemijsku obradu u razvijačici, čime ta napredna tehnologija ekološkim razvijanjem ploča čuva okoliš.
 

Institut Infoblic

Elektroničko izdanje

Više...

 

PARTNERI: